Ik vond ‘m sterk Guido Weijers. In zijn voorstelling ‘Axestos’  komt de waan van de dag in razendsnel tempo voorbij. We willen hoger de ladder op, nog een grotere televisie, een snellere auto,  meer informatie en een nog vettere vakantie. Sneller, sneller, meer en meer.

In dit geweld van doen en willen is er geen plaats meer voor de stilte. De stilte waarin je alles even kunt laten bezinken, er tijd is voor reflectie, het gevoel gehoord kan worden en er ruimte is om te focussen op wat je écht wilt.

Ook in de medezeggenschap staan doen en willen bovenaan de agenda van het overleg.  Maar als het  1e agendapunt nu eens stilte is? Gewoon even vijf minuten stil zijn met elkaar? Laat maar opkomen waar je blij of boos van wordt, dan weet je wat nu aandacht vraagt.  Stilte helpt ook om de vergadering waar je net uitkomt of het werk waar je mee bezig was  even achter je te laten, en de aandacht te richten op het overleg dat zo gaat starten.

Kijk na het stiltemoment opnieuw naar de agenda en naar het doel van het overleg. Staan er zaken op die goede voorbeelden versterken of nu echt moeten worden aangepakt, ontbreken er nog onderwerpen, wat is het doel?

Volgens het woordenboek staat stilte o.a.  voor kalmte, rust en bedaardheid. Volgens mij een prima basis voor de start van een goed gesprek.

Reageren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel deze pagina