Mauro heeft de afgelopen weken het nieuws gedomineerd. Regels zijn regels en dus moet Mauro Nederland verlaten. Het land dat hem veiligheid heeft geboden en kansen heeft gegeven waardoor hij zich juist Nederlander voelt. Maar, regels zijn regels en dus rest er slechts een one way ticket naar een vreemd land.

Wetten en regels  zijn er natuurlijk niet voor niets. Ze bieden  houvast, structuur en scheppen zo veel als mogelijk duidelijkheid. Ook voor het spelen van het medezeggenschapsspel zijn er diverse regels, denk bijvoorbeeld aan de Wet op de Ondernemingsraden, reorganisatieprotocollen en convenanten. Handvatten voor de meest voorkomende OR-vraagstukken. Met de nadruk op ‘meest’, want net zoals met Mauro is er nog al eens sprake van maatwerk.
Geen reorganisatie of bezuinigingsvraag is namelijk exact hetzelfde en blijken regels  100% passend. Vaak is een maatwerkoplossing nodig. Die komt tot stand met behulp van gezond boeren verstand gecombineerd  met een open gesprek over context, regels, normen en waarden, redelijkheid, gelijke kansen en rechten.

Wat nu als de uitkomst heel goed is maar niet voldoet aan de regels? Niks mis mee, zeg ik dan. De regels alleen zijn niet leidend, maar zijn één van de issues op het moment dat een niet-standaard vraagstuk voorbij komt. Regels dus zijn niet het enige uitgangspunt, laten we die dan ook niet heilig verklaren. 

Reageren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel deze pagina