Je kunt de krant niet openslaan of er staat wel een discussie in tussen jongeren en ouderen over o.a. pensioenen, werkgelegenheid, de AOW en langer doorwerken. Discussies die laat op gang zijn gekomen en die nu terecht de agenda’s domineren.

Al jaren weten we dat Nederland vergrijst en dat de schouders die de lasten dragen smaller worden. Al jaren weten we ook dat een grote uittocht van ouderen op komst is en dat er te weinig jongeren zijn om die kennis op te vullen. Dit weten heeft niet geleid tot vernieuwing, maar tot struisvogelpolitiek en het krampachtig behouden van wat is.

Het is jammer dat er wordt gedacht in uitersten van jong en oud. Alsof jongeren snotneuzen zijn die nergens iets vanaf weten, en alsof ouderen dinosaurussen zijn die nooit verandering willen. Onterecht, want iedere levensfase heeft zijn eigen ervaringen, wijsheid, kwaliteiten en verandergezindheid. Uiteindelijk gaat het erom die te bundelen en te benutten vanuit hetzelfde belang: veilig en plezierig wonen en werken in Nederland waar voldoende is voor iedereen. 

Ook in OR-land is het jongerenvraagstuk hot. Uit vele onderzoeken blijkt al langer dat jongeren zich niet aangetrokken voelen tot een ‘oud’ instituut als medezeggenschap. Zij hebben eigen en sociale netwerken om invloed te hebben en voelen er niet voor zich jarenlang te committeren aan een OR.  Gelukkig zie je steeds meer initiatieven waar ouderen en jongeren hun krachten bundelen. Zo zijn er OR-en waar werken in commissies én in projecten heel gewoon is. Ook zijn er OR-en die sociale media inzetten naast de vertrouwde nieuwsbrief. Jong en oud werken zo naast en met elkaar om eigentijds maar ook oud en vertrouwd inhoud te geven aan medezeggenschap vanuit hetzelfde belang: werken voor een mooi bedrijf met gelijke kansen voor iedereen.

De voorbeelden laten zien dat de frisse en onbevangen blik van de ‘snotneus’ en de ervaringsdeskundigheid van de ‘dinosaurus’ goed samen kunnen gaan. In OR-land gebeurt dit op kleine schaal, nu nog in het groot……

Reageren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel deze pagina