Ik reed door de stromende regen richting een managementteam en OR die ik die dag zou begeleiden. De ruitenwissers konden de hoeveelheid water amper aan. Maar ineens verscheen de zon door de wolkenmassa en prijkte een prachtige regenboog aan de hemel. Boeiend!

Dat werd de bijeenkomst tussen het managementteam en de OR ook. Door de tijd te nemen voor een gesprek over de relatie, verwachtingen en emoties ontstond er ruimte om eens echt naar elkaar luisteren. In plaats van -zoals zo vaak gebeurt- te focussen op feiten en cijfers en daarover het hoogste woord te voeren, ging het nu over de beleving van medezeggenschap: waarom vind jij dat, waarom ervaar jij dat zo, wat is daarvan het risico? hoe lossen we dit op?
Net als de wolken waren zaken niet altijd helder, en net als de zon ging het licht schijnen op wensen, behoeften en afspraken.  Alle deelnemers brachten hun ervaring, kwetsbaarheid, kennis en talenten in om zaken bespreekbaar te maken en te komen tot gedragen oplossingen. De krachten werden gebundeld om medezeggenschap een nieuwe boost te geven.  

Management en OR zijn ieder vanuit hun eigen rol en positie, verantwoordelijk voor een goed lopend en open medezeggenschapsproces binnen het bedrijf. Een proces waarin souplesse en stroefheid elkaar om allerlei redenen vaak afwisselen. Maar, door net als een regenboog de verschillende meningen, inzichten en irritaties samen te brengen en erover met open vizier in gesprek te gaan, blijven zaken niet onder tafel maar komen ze op tafel. Medezeggenschap wordt zo een krachtige pijler onder het besluitvormingsproces.

Reageren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel deze pagina