‘Onderzoeken, Erkennen & Winnen: de waarde van actieonderzoek bij organisatieveranderingen’ door dr. Gertjan Schuiling

13 maart 2018, 13.30 – 16.30 uur

Het Boomhuis in Delft

Organisaties zijn constant in beweging. In dat proces van continue aanpassing is het van belang om focus te houden op het ‘waartoe’ van de ingezette veranderingen en op de kwaliteit ervan. Tijdens verandertrajecten blijft de centrale vraag: kloppen onze beweging en aanpak nog steeds?

Voor het antwoord op deze vraag is het essentieel om kennis, ervaring en wijsheid te mobiliseren van alle betrokken partijen. Van externe stakeholders tot management, adviseurs en ondernemingsraden. De kunst is om een gesprek te voeren dat onderzoekend is, erkennend en winnend. 

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veranderingen brengen immers altijd spanningen met zich mee die van invloed zijn op het samen werken. Actieonderzoek biedt daarvoor een oplossing.

Maak kennis met actieonderzoek

Via actieonderzoek doen betrokken partijen al handelend kennis op over effectieve aanpakken en wijzen van samen werken. Het ondersteunt tijdens veranderprocessen het gesprek over mogelijke spanningen in grensgebieden. Denk aan het grensgebied tussen werkvloer en management, tussen vernieuwen en ‘going concern’, tussen bestuurder en ondernemingsraad en tussen professionele praktijk en wetenschappelijk onderzoek. In actieonderzoek staan verkenning, herkenning en erkenning centraal. Het doel is om spanningen in grensgebieden bespreekbaar en leefbaar te houden, en om ze creatief te benutten voor een win-win of om bewust een compromis te sluiten. 
Gertjan Schuiling, programmadirecteur van de leergang Onderzoekend Leiderschap van de Vrije Universiteit Amsterdam en zelfstandig adviseur, laat u tijdens deze middag kennismaken met actieonderzoek. Wat is het? Wat levert het wel en niet op? Hoe pak je het aan? Naast de theorie van actieonderzoek komen ook aansprekende praktijkvoorbeelden langs uit de industrie, het onderwijs en de publieke sector. 
Nieuwsgierig naar wat actieonderzoek voor u en uw organisatie kan betekenen? Mis deze lezing dan niet!

Over Gertjan Schuiling

Gertjan is zelfstandig adviseur en programmadirecteur van de leergang Onderzoekend Leiderschap van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij begeleidt tevens studenten bij doen van afstudeeronderzoek in hun masteropleiding. In het hbo is hij betrokken bij het ontwikkelen en evalueren van praktijkgericht onderzoek. In 2001 promoveerde Gertjan Schuiling op onderzoek naar persoonlijke ontwikkeling door organisatie-ontwikkeling. De publieksversie van zijn proefschrift werd in 2003 bekroond tot Ooa Boek van het Jaar. In 2016 kreeg hij samen met Hans Vermaak de award for best action research paper van de divisie Organization Development and Change van de Academy of Management. 

Kosten

Deelname aan de middag bedraagt € 95,- inclusief 21% BTW, hapjes en drankjes. Na ontvangst van betaling is uw inschrijving definitief. Tot 20 februari 2018 kunt u kosteloos annuleren. Daarna is dat helaas niet meer mogelijk.  

Tijden en locatie

De lezing vindt plaats op dinsdag 13 maart 2018 in Het Boomhuis in Delft, Beukenlaan 2a, 2621 VC in Delft. De bijeenkomst start om 13.30 uur en duurt tot 16.30 uur. U bent van harte welkom vanaf 13.00 uur. 

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , waarna u een factuur ontvangt. 

Deel deze pagina