‘Veranderdiagnose - De Onderstroom van Organiseren’
door dr. Rob van Es, Organisatiefilosoof

7 maart 2017, 13.30 – 16.30 uur
Het Boomhuis in Delft 

‘Het stellen van een veranderdiagnose is allereerst een kwestie van zorgvuldig waarnemen: goed kijken en luisteren.‘ Rob van Es

Bij veranderingen in organisaties bestaat er vaak te weinig aandacht voor wat Rob van Es ‘de onderstroom’ noemt. Dit zijn emoties en associaties die niet snel aan de oppervlakte komen, maar wel een grote invloed hebben op hoe mensen in organisaties reageren op veranderingen. In 2008 schreef hij hierover het boek dat een jaar later managementboek van het jaar werd, en waarvan in 2013 een tweede editie verscheen. In 2011 publiceerde hij zijn boek ‘Professionele ethiek. Morele besluitvorming in organisaties en professie’ dat voor de Orde van Organisatieadviseurs in de top 3 van 2012 staat. In 2015 verscheen de tweede editie.

Als organisatiefilosoof is zijn ervaring dat binnen organisaties het verandermanagement vaak is gericht op het beheersen van organisaties. Degene die zich bezighouden met verander-management zijn geneigd te sturen op cijfers. Maar bij veranderingen krijgen directie, management, veranderaars, ondernemingsraden en medewerkers onvermijdelijk te maken met emoties en associaties. Bij het voorbereiden van interventies moet men dus goed weten wat er in deze onderstroom van de organisatie leeft. Wilt u succesvol veranderen? Dan is het stellen van een diagnose van die onderstroom essentieel! Vaak vindt die diagnose te veel plaats op basis van persoonlijke indrukken. Dat is maar een deel van het verhaal; het kan systematischer.

Deze lezing gaat over de manier waarop u op systematische wijze de onderstroom in uw organisatie in beeld kunt brengen. Rob van Es laat u kennis maken met een overzichtelijk model voor het stellen van een goede veranderdiagnose. Hij loopt dit model met u langs aan de hand van o.a. schilderijen en de wijze waarop foto’s en films worden gemaakt. Aspecten zoals ‘inzoomen’, ‘uitzoomen’, ‘close-up’ en ‘scenario’ komen voorbij. Rob van Es gebruikt in zijn lezing praktische voorbeelden uit meer dan 500 diagnoseprocessen waar hij direct of indirect bij betrokken is geweest.

Tijdens deze middag zijn de boeken van Rob van Es verkrijgbaar.

Over Rob van Es

Rob van Es is universitair docent Organisatiefilosofie bij de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij doet onderzoek naar cultuur, ethiek en politiek van organiseren en geeft daarin ook onderwijs. Daarnaast is hij zelfstandig consultant en werkzaam bij bedrijven en overheidsorganisaties. Verder is hij auteur, facilitator en spreker en bekleedt hij diverse bestuursfuncties.

Kosten

Deelname aan de lezing bedraagt € 95,- inclusief 21% BTW, hapjes en drankjes. Na ontvangst van betaling is uw inschrijving definitief. Tot 1 februari 2017 kunt u kosteloos annuleren. Daarna is dat helaas niet meer mogelijk.

In februari ontvangt u per mail het programma, de routebeschrijving en eventueel verdere details.

Tijden en locatie

De lezing vindt plaats op 7 maart 2017 in Het Boomhuis in Delft, Beukenlaan 2a, 2621 VC in Delft. De bijeenkomst start om 13.30 uur en duurt tot 16.30 uur. U bent van harte welkom vanaf 13.00 uur.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor deze lezing via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., waarna u een factuur ontvangt.

Deel deze pagina