Organisch, dynamisch, ‘het laten ontstaan’, ‘groeimodel’;  het zijn termen die de laatste jaren worden gebruikt om aan te geven dat een bedrijf stapsgewijs de werkwijze en structuur van de organisatie gaat veranderen. 

De visie en ambitie zijn bekend en er is een schets van de eindsituatie die over een jaar of langer bereikt moet zijn. Hoe de organisatie er dan precies uitziet en wat de exacte personele gevolgen zijn is nog niet bekend.Dynamisch reorganiseren biedt de  kans om al werkende weg de doelen te bereiken en de eindsituatie eventueel bij te stellen. Er is volop ruimte om te experimenten met nieuwe vormen van samenwerken en nieuwe werkprocessen en daarvoor pilots te doen en tijdelijke werkorganisaties in te richten. Dit alles zonder alles al definitief vast te leggen en daarmee het proces in beton te gieten.

Maar welke spelregels gelden bij stapsgewijs reorganiseren en wat vraagt dit proces van directie en ondernemingsraden?

Wat leer ik?

U krijgt inzicht in het verschil tussen ‘klassiek’ en stapsgewijs reorganiseren. Tijdens de workshop doorloopt u de fasen van het reorganisatietraject en krijgt u inzicht in rollen, taken en verantwoordelijkheden van de directie, Ondernemingsraad en vakbonden. De volgende vragen worden onder meer beantwoord: hoe verloopt een stapsgewijze reorganisatie procedureel? Welke go/no go momenten zijn er? hoe ziet een beleidsvoornemen/houtskoolschets er uit? Wanneer moet er een adviesaanvraag conform de WOR liggen en hoe stel je deze op? Hoe werken directie en Ondernemingsraad vruchtbaar samen? Er wordt gewerkt aan de hand van eigen casuïstiek.

De deelnemers aan de praktijkdag:

  • Weten hoe een reorganisatietraject in klassieke vorm en in dynamische vorm er uit ziet;
  • Weten wat er komt kijken bij een stapsgewijs reorganisatieproces;
  • Weten welke verantwoordelijkheden en taken er zijn voor de bestuurder en de medezeggenschap in de verschillende fasen van een stapsgewijs reorganisatietraject;
  • Hebben concreet handvatten en aandachtspunten gekregen voor de verdere aanpak van het eigen verandertraject.

Voor wie?

Deze praktijkdag is bedoeld voor nieuwe en ervaren Ondernemingsraden die te maken krijgt met stapsgewijse veranderprocessen en hun kennis en inzicht op dit gebied willen vergroten.

Praktische informatie

  • Eéndaagse praktijkgerichte bijeenkomst.
  • Voorafgaand aan de praktijkdag vindt een intakegesprek plaats met (een vertegenwoordiging van) de groep, zodat goed kan worden aangesloten op actuele praktijk van de deelnemers.
  • Datum: in overleg.
  • Locatie: in overleg.
  • Kosten: in overleg.

Meer informatie en aanmelden:

Cindy Fornari, 06-42093276, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel deze pagina