Als het advies van de OR op een voorgenomen besluit op het bureau van de bestuurder belandt dan zijn twee vragen belangrijk: is het standpunt positief of negatief? zijn aan het standpunt voorwaarden verbonden?

Op basis van het advies van de OR neemt de bestuurder een besluit dat hij schriftelijk meedeelt aan de OR. In zijn besluit reageert de bestuurder op het standpunt van de medezeggenschap. Als aan het standpunt voorwaarden zijn verbonden, dan komt in de reactie iedere voorwaarde afzonderlijk aan de orde. Dit is van belang omdat de OR op basis daarvan kan zien of de bestuurder het advies of de instemming helemaal, deels of niet overneemt. Zo kan de OR zich dan beraden op de stappen die hij wil gaan zetten.

Hoe ziet de indeling van zo’n schriftelijk besluit eruit?

  • De brief begint met een inleiding waarin er ruimte is om de OR te bedanken voor zijn reactie, eventueel nog in te gaan op de complexiteit van het vraagstuk, het advies te herhalen en aan te geven dat op de eventuele voorwaarden van de OR wordt gereageerd.
  • Hierna volgt de inhoudelijke reactie, eventueel dus per voorwaarde die de OR heeft gesteld. Dit deel kan afsluiten met een samenvatting van gedane toezeggingen of acties. 
  • De brief eindigt met het besluit dat wordt genomen op basis van het advies van de OR. Tevens is het aan te raden om aan te geven welke vervolgstappen worden genomen om tot uitvoering van het besluit over te gaan.

Als het advies van de OR gedeeltelijk of niet wordt overgenomen, dan is het raadzaam de brief te eindigen met de uitnodiging voor een gesprek daarover. Immers, volgens de WOR moet de bestuurder in dit geval een maand wachten met de uitvoering van het voorgenomen besluit. De OR kan die tijd benutten om te kijken welke (gerechtelijke) stappen hij mogelijk wil gaan zetten. In gesprek blijven is in deze fase belangrijk om te bekijken hoe partijen nader tot elkaar kunnen komen.

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel deze pagina