De FNV gaat op de schop. Niet het geruzie tussen de bestuurders is het probleem maar het feit dat de vakbond in de afgelopen jaren de achterban uit het oog heeft verloren. De komende maanden gaan uitwijzen op welke 2012-leest de nieuwe vakbond wordt geschoeid en hoe de verbinding met de achterban vorm krijgt.

Zullen de ontwikkelingen op vakbondsgebied doorwerken naar de Ondernemingsraden? De kwaliteit van het functioneren van de Ondernemingsraden wordt immers mede bepaald door de kwaliteit van de verbinding met de achterban. Een achterban die gevarieerd is qua opleiding en leeftijd,flexibeler en virtueler werkt, eigen bonen dopt en goed geïnformeerd is. Ik hoop dat de OR-en zich de spiegel voorhouden, en de impact van deze ontwikkelingen op het eigen bestaansrecht onder ogen zien.

En zie in die spiegel dan niet alleen de organisatiestructuren, maar kijk met name naar houding en gedrag. Los van de structuur zijn het de mensen die een eigentijdse verbinding moeten leggen met de achterban. Van OR-leden vraagt dit om verbindend te leren communiceren met zowel de achterban als de bestuurder. Dus: écht luisteren en waarnemen, durven onderkennen en onder woorden brengen.

Het klinkt eenvoudig, maar is o zo moeilijk. Toch is het waardevol deze uitdaging aan te gaan, want een goede verbinding komt de kwaliteit van het OR-werk en daarmee het bestaansrecht ten goede.

Reageren:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel deze pagina