•  Terug naar het ‘waartoe’ van medezeggenschap

    Terug naar het ‘waartoe’ van medezeggenschap

    Het ‘waartoe’ van medezeggenschap ligt  niet in een land hier heel ver vandaan of een onbereikbare stip op de horizon. Waartoe gaat niet over structuren, rollen en taken, maar is een uitnodiging om terug te keren naar  iets waar het in de kern over gaat. In dit geval de kern van medezeggenschap. En, om vanuit die kern weer een bewuste, passende beweging in te zetten. 
  • Weg met de tools, welkom grootvaders stoel

    Weg met de tools, welkom grootvaders stoel

    Feedbacktips, gespreksmodellen, talking sticks en vergadertechnieken…. Ze komen allemaal voorbij vanuit de behoefte om op een goede manier met elkaar in gesprek te zijn. Maar wat is een goed gesprek?
  • Door turkooise glas kijken

    Door turkooise glas kijken

    In het turkooise water van de zee is de eerste moedige zwemmer al te zien. In de branding zoeken meeuwen naar hun maal en rent een hond achter zijn stok aan die verdwijnt in de schuimige golven. Het bubbelt en bruist, het is lente! Na de winter is het tijd om naar buiten te gaan, elkaar te ontmoeten en om plannen te maken.
  • Een robot als OR?

    Een robot als OR?

    Het OR-lid keek strak uit de ogen en zat er kreukloos bij. Zijn stem klonk wat blikkerig toen hij zei:  ‘ik weet het niet'. De directeur maakte een grapje, maar die kwam niet aan. Gelachen werd er in elk geval niet. De directeur vroeg wat hij nodig had om het wel te snappen. Het bleef stil, maar ieder hoorde het interne programma draaien. Ze lieten de robot even begaan, want zijn antwoord zou vast briljant zijn.
  • Fair Play in OR-land

    Fair Play in OR-land

    Het WK-voetbal houdt de gemoederen bezig. Fanatiek worden alle wedstrijden van Oranje gevolgd. In onze juichpakken kijken we de ballen het goal in van de tegenstander.  Wat fluitconcerten richting tegenstanders daargelaten, gedragen voetballers en supporters zich voorlopig nog voorbeeldig. Liefhebbers van de sport zijn immers niet uit op gedoe. Het is vooralsnog ‘fair play’ dat overheerst, waarbij het draait om wederzijds respect en het nakomen van afspraken. Voetbal en ‘fair play’ zijn hopelijk over enige tijd net zo’n gewoon koppel als peper en zout.
  • Leg de paarse kaart op tafel

    De eerste Koningsdag is achter de rug. Een dag vol tradities, symbolen en gezellig samen dingen doen. Verbinding in een ouderwets ervaren jasje. Niets mis mee in een tijd dat alles steeds sneller en vernieuwender moet. Ver achter ons ligt de tijd dat we brieven schreven, iets minder lang geleden keken we naar bolle televisies en bijna voorbij is het snuffelen in winkels. Evenementen als Koningsdag doen historie en tradities weer herleven, terwijl we driftig selfies maken. Ouderwets en nieuwerwets  gaan hand in hand.
  • Altijd campagnetijd voor de OR

    Altijd campagnetijd voor de OR

    Flyers, posters, ballonnen…..Nederland kiest nieuwe gemeenteraden. Opeens staan mensen voor je neus die vertellen wat ze allemaal voor jou hebben gedaan in de afgelopen jaren. Het blijken politici te zijn die zichzelf uit de raadstoelen hebben gehesen en nu opeens persoonlijk contact maken met de inwoners van hun gemeente. Een patroon dat cynisme oproept, maar blijkbaar moeilijk is om te doorbreken.
  • Medezeggenschap; krachtige pijler onder besluitvorming

    Medezeggenschap; krachtige pijler onder besluitvorming

    Ik reed door de stromende regen richting een managementteam en OR die ik die dag zou begeleiden. De ruitenwissers konden de hoeveelheid water amper aan. Maar ineens verscheen de zon door de wolkenmassa en prijkte een prachtige regenboog aan de hemel. Boeiend!
  • Solide blauw terug- en vooruitblikken

    Solide blauw terug- en vooruitblikken

    Na weken van grijze luchten en een zon die schuil ging achter dikke wolken is de lucht dan eindelijk stralend en strakblauw. Een uitnodiging om naar buiten te gaan en samen met vrienden, familie of collega’s rustig en ontspannen te genieten op een terrasje. Blauw is voor veel mensen een favoriete kleur. Het dragen ervan of het kijken ernaar blijkt gevoelens van rust, kalmte en afstand op te roepen. Welke kwaliteiten schuilen nog meer in blauw?
  • Managers zijn de brug naar medezeggenschap

    Managers zijn de brug naar medezeggenschap

    Bij problemen op het vlak van medezeggenschap wordt veelal gekeken naar de rol en houding  van  de OR en de bestuurder. Logisch, want dat zijn de partijen die met elkaar praten over organisatie- en personele vraagstukken. Onlogisch, want de bestuurder heeft niet dagelijks direct contact met de ‘werkvloer’. Dat hebben de managers wel. Daarbij zijn zij verantwoordelijk voor het uitrollen van besluiten. Hun houding en gedrag zijn wellicht nog meer bepalend voor het OR-klimaat dan die van de bestuurder alleen.
  • Scenariodenken met gevoel

    Scenariodenken met gevoel

    Laatst keek ik weer naar de film ‘Master and Commander’. Een prachtig verhaal over het staan voor je opdracht, passie voor het vak en het motiveren van mensen. In voor- en tegenspoed heeft de bemanning blind vertrouwen in hun kapitein ‘Lucky Jack’ en in de eigen capaciteiten. Deze kapitein vaart op de unieke combinatie van intuïtie en vakmanschap. Hij durft ook zijn gevoel te volgen al snapt niet iedereen daar wat van.
  • ‘Snotneuzen’ en ‘Dinosaurussen’ hebben hun kwaliteiten

    ‘Snotneuzen’ en ‘Dinosaurussen’ hebben hun kwaliteiten

    Je kunt de krant niet openslaan of er staat wel een discussie in tussen jongeren en ouderen over o.a. pensioenen, werkgelegenheid, de AOW en langer doorwerken. Discussies die laat op gang zijn gekomen en die nu terecht de agenda’s domineren.
  • Een mensgericht groen nieuw OR-jaar

    Saffiergroen wordt de nieuwe modekleur in 2013, kopten onlangs een aantal kranten. In deze tijd van het jaar is het groen van de kerstboom en de kersttakken gekoppeld aan het afscheid nemen van een jaar en het verwelkomen van een nieuwe. In de reeks van de kracht van de kleur schreef ik eerder over geel, oranje en rood. Nu is het de beurt aan de groene kracht.
  • The mirror crack’d

    The mirror crack’d

    Agatha Christie publiceerde in 1962 ‘The Mirror Crack’d from side to side'. In dit boek kijkt de hoofdrolspeelster in de spiegel en ziet daar iets in reflecteren dat de spiegel doet barsten. Iemand uit het verleden doemt op, en haar zorgvuldig opgebouwde beeld valt uiteen.
  • Vier je successen?

    Vier je successen?

    Zo tegen het einde van het jaar komen nominaties in vliegende vaart voorbij. Wat is het beste boek? Wat is het mooiste goede doel? Welk televisieprogramma sluiten we massaal in de armen? Nominaties maken mij altijd blij omdat het gaat om wat mensen voor elkaar krijgen, wat die voor anderen betekenen en hoe ze bijdragen aan de maatschappij. Een maatschappij dicht bij huis, maar soms ook ver weg.
  • Praten in oordelen is muren bouwen

    Praten in oordelen is muren bouwen

    ‘De OR is een vertragende factor’, ‘De directie wil zaken doordrukken’, ‘De bestuurder houdt informatie achter‘, ‘De kwaliteit van het management is slecht’, ‘De OR trekt een grote broek aan’. Komen deze uitspraken bekend voor? Ze zijn vaak ingegeven door frustratie, zich niet begrepen voelen en onmacht.
  • Een krachtig rood overlegseizoen

    Een krachtig rood overlegseizoen

    Na een wisselvallige zomer, met koude dalen en een paar zeer warme pieken, worden de dagen stilaan korter en krijgen de bomen een kleurige tooi. Langzaam zeggen we de zomer vaarwel en maken we ons op voor de herfst waarin de kleur rood voorlopig de boventoon voert. Rode paddenstoelen, rode bessen aan de struiken, en zelfs  de nieuwe modekleur is warmrood.
  • Een pondje extra nieuwsgierigheid

    Een pondje extra nieuwsgierigheid

    Tijdens een workshop werd de deelnemers om feedback gevraagd. Wat hadden zij tijdens een oefening gezien en wat viel op? In reactie begon het oordelen en labelen van anderen. ‘Ik vond dat je dominant was’,  ‘Je zag er bang uit’,  ‘Jij was afstandelijk’. Ik werd er kregel van.
  • We gaan op reis en nemen mee

    We gaan op reis en nemen mee

    De grote uittocht is begonnen. Nog even en dan is het voor miljoenen vakantiegangers dringen om hun ideale vakantieplek te bereiken. Zon, zee, strand en bergen zijn wenkende perspectieven voor ieder die toe is aan wat anders dan de dagelijkse uitdagingen op het werk.
  • Express yourself

    Express yourself

    Carnaval, Valentijn, demonstrerende Nedcar-medewerkers en Madonna; hebben die iets met elkaar gemeen? Ja, ze geven expressie aan een beleving. Het gaat om het uiten van plezier, boosheid, liefde en creativiteit.
  • Stilte op de agenda

    Stilte op de agenda

    Ik vond ‘m sterk Guido Weijers. In zijn voorstelling ‘Axestos’  komt de waan van de dag in razendsnel tempo voorbij. We willen hoger de ladder op, nog een grotere televisie, een snellere auto,  meer informatie en een nog vettere vakantie. Sneller, sneller, meer en meer.
  • 2012: het OR-jaar van verbindend communiceren

    De FNV gaat op de schop. Niet het geruzie tussen de bestuurders is het probleem maar het feit dat de vakbond in de afgelopen jaren de achterban uit het oog heeft verloren. De komende maanden gaan uitwijzen op welke 2012-leest de nieuwe vakbond wordt geschoeid en hoe de verbinding met de achterban vorm krijgt.
  • Verklaar regels niet heilig

    Verklaar regels niet heilig

    Mauro heeft de afgelopen weken het nieuws gedomineerd. Regels zijn regels en dus moet Mauro Nederland verlaten. Het land dat hem veiligheid heeft geboden en kansen heeft gegeven waardoor hij zich juist Nederlander voelt. Maar, regels zijn regels en dus rest er slechts een one way ticket naar een vreemd land.
  • Solidariteitsgedachte koppelen aan ‘ik’

    Solidariteitsgedachte koppelen aan ‘ik’

    ‘Het goede behouden’, las ik vanochtend in de krant. Datzelfde geldt voor het opnieuw organiseren van de medezeggenschap waarover de laatste tijd steeds meer wordt gezegd en geschreven. Niet alles is fout of slecht. Zo mag het solidariteitsprincipe achter het fenomeen OR, wat mij betreft blijven bestaan.
  • Metamorfose waard

    Metamorfose waard

    Mijn huis krijgt een opknapbeurt.  De deuren en kozijnen krijgen een lik witte verf  en de kamers een nieuw behang en tapijt.  Ik ben geen klusser en zie er altijd als een berg tegenop. Gloort het woord ‘opknappen’ aan de horizon, dan vertoon ik uitstelgedrag.
  • De gele bril

    De gele bril

    De narcissen steken hun gele kopjes enthousiast boven het groene gras uit en in de winkels schreeuwen gele paaseieren om gekocht te worden. Het is geel wat er blinkt en dat geeft zo aan het begin van de lente, een heel zonnig gevoel. Kleuren worden vaak gebruikt om kwaliteiten mee uit te drukken. Waar zou geel voor staan?
  • Het lelijke eendje

    Het lelijke eendje

    Ik liep onlangs langs een zwanennest. Het vrouwtje lag er rustig te slapen terwijl het mannetje beschermend om het nest zwom. Het tafereel deed mij denken aan het sprookje van het lelijke eendje, dat uitgroeide tot een prachtige, sneeuwwitte zwaan.
  • Het oranje gevoel

    Het Europees Kampioenschap voetbal komt eraan en dus neemt de oranjekoorts langzaam maar zeker toe. Oranje lantaarnpalen, oranje vlaggetjes, oranje hoedjes en jurkjes. De zomer kleurt oranje.Zoals al eens eerder aangegeven worden kleuren ook gebruikt om kwaliteiten mee uit te drukken. Bij de start van de lente is de kracht van de kleur geel belicht. Maar, waar zou oranje voor staan?

Deel deze pagina