Een belangrijke fase in een reorganisatie is het opleveren van een Organisatie- en Formatierapport (O&F-rapport). Het O&F-rapport geeft inzicht in hoe de nieuwe organisatie gaat werken, wat de gevolgen zijn voor de medewerkers en hoe die worden opgevangen.

 Een O&F-rapport beschrijft kortweg:

  1. ‘De Hark’: in het rapport is de structuur van de organisatie beschreven en visueel via een organogram. Hieruit blijkt op welke wijze taken een plek in de organisatie hebben gekregen. Ook moet eruit zijn op te maken hoe de werkprocessen stromen door de organisatie en wat dat betekent voor de samenwerking tussen de afdeling.
  2. ‘De Stoelen’: verder beschrijft het rapport de functies die behoren bij deze taken. Het gaat dan om inhoud van de functies en de omvang ervan. De zogenaamde was-wordt-lijst geeft aan welke functies in omvang blijven bestaan, welke in omvang zullen afnemen, welke verdwijnen en welke functies nieuw zijn.
  3. ‘De Mensen’: ten slotte gaat het rapport in op het aantal mensen dat die functies moet gaan bezetten en aan welke kennis en competenties die moeten voldoen. Ook valt uit het rapport op te maken wat de personele gevolgen zullen zijn, hoe die worden opgevangen en hoe het plaatsen van mensen in het werk gaat.

Het O&F-rapport is de basis voor de OR om zijn advies te geven over de reorganisatie van het bedrijf. Aangezien de uitvoering van het O&F-rapport rechtspositionele gevolgen voor medewerkers met zich mee kan brengen, is zorgvuldigheid in de advisering van groot belang. Heeft de OR eenmaal zijn advies gegeven, dan kan de bestuurder op basis daarvan zijn besluit nemen. Hierop volgt het formeel plaatsen van mensen in de nieuwe organisatie. Na afronding van dit plaatsingsproces gaat de nieuwe organisatie officieel van start alsook de uitvoering van de sociale maatregelen.

 

Meer informatie?
Cindy Fornari: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Deel deze pagina