Zo tegen het einde van het jaar komen nominaties in vliegende vaart voorbij. Wat is het beste boek? Wat is het mooiste goede doel? Welk televisieprogramma sluiten we massaal in de armen? Nominaties maken mij altijd blij omdat het gaat om wat mensen voor elkaar krijgen, wat die voor anderen betekenen en hoe ze bijdragen aan de maatschappij. Een maatschappij dicht bij huis, maar soms ook ver weg.

Stilstaan bij successen is niet iets wat ieder mens van nature doet. Sommigen zijn vaak eerder gericht op wat ontbreekt. Zo kunnen we klagen over regen en zijn we de zonneschijn van een paar dagen terug alweer vergeten. Zoiets zie je ook bij grote veranderprocessen. De focus van Ondernemingsraden kan al snel liggen op wat nog niet voor elkaar is en wat ondertussen wel is bereikt blijkt geen onderwerp meer van gesprek. Jammer, want juist in die successen kunnen de sleutels zitten voor het oplossen van knelpunten die worden ervaren.

‘Vier je successen’ is een open deur, maar in de medezeggenschap nog geen platgetreden pad. Dus ga die open deur eens dóór en praat over wat is bereikt, analyseer wat daarin zo succesvol was en neem die leerervaringen mee. Geef elkaar een compliment en probeer die dan ook echt te ontvangen en niet weg te wuiven. Vraag de achterban actief naar wat zij het meest succesvol vond aan de verandering in hun organisatie en ga de dialoog daarover aan.

Medezeggenschap gaat om betekenisvol zijn voor de organisatie en de mensen. Die betekenisgeving zit in de succesvolle dingen, in zaken die de medezeggenschap voor elkaar heeft gekregen. Welke daarvan staan bij jullie op de nominatie om met elkaar te vieren? Ik ben benieuwd en nodig jullie dan ook uit het mij te laten weten!

Reageren:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel deze pagina