Feedbacktips, gespreksmodellen, talking sticks en vergadertechnieken…. Ze komen allemaal voorbij vanuit de behoefte om op een goede manier met elkaar in gesprek te zijn. Maar wat is een goed gesprek?

Dit brengt mij terug naar mijn opa. Die had een grote groene stoel waarin hij heel wat uurtjes doorbracht. Vanuit zijn positie had hij goed zicht op de drukte in de straat en genoot hij van de bomen in het park aan de overkant. Vanuit zijn ‘luie’ stoel luisterde hij naar de radio-uitzendingen van G.B.J. Hilterman, keek hij het nieuws en voerde hij gesprekken.

Mijn opa vroeg heel eenvoudig hoe het met mij ging, wat ik had meegemaakt en hoe dat was. Hij onderbrak mij niet omdat hij eigenlijk zijn eigen verhaal wilde vertellen, of mijn verhaal niet beviel of omdat hij toch geen tijd had. Nee, zijn doel was om mij te laten vertellen en om te horen. Hij was oprecht nieuwsgierig en stond open voor mijn reactie. Hij had geen direct oordeel maar kon gewoon luisteren naar mijn struggles, pleziertjes en ideeën. Mijn opa kon zijn mond houden totdat er echt iets gezegd moest worden. Vaak was dat niet meer dan ‘hmmm..’. Maar de toon was voldoende om dieper na te denken, met een andere blik te kijken of om mij gehoord te voelen. Ik ervoer de meerwaarde van aandachtig aanwezig zijn, en wat nodig is om echt contact te ervaren.

Mijn grootvader had geen goeroeboeken gelezen over gespreksvoering, workshops gedaan of zich maniertjes aangeleerd. Eigen natuurlijkheid en een stoel waren zijn enige instrumenten om ontspannen de ogen, de oren en het hart open te houden en zo in gesprek te zijn. Het heeft mij geleerd dat onder andere ‘intentie’, ‘open durven staan’, ‘zelf stil zijn’ en ‘kunnen laten’ sleutelwoorden zijn voor een goede start van een gesprek.
Terug naar jezelf dus, want alle gespreksinstrumenten zitten in onszelf. En hoe beter je jezelf kent, hoe beter je die kunt benutten. Ik zeg dus: dag tools en welkom grootvaders stoel!

Reageren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

Deel deze pagina