De eerste Koningsdag is achter de rug. Een dag vol tradities, symbolen en gezellig samen dingen doen. Verbinding in een ouderwets ervaren jasje. Niets mis mee in een tijd dat alles steeds sneller en vernieuwender moet. Ver achter ons ligt de tijd dat we brieven schreven, iets minder lang geleden keken we naar bolle televisies en bijna voorbij is het snuffelen in winkels. Evenementen als Koningsdag doen historie en tradities weer herleven, terwijl we driftig selfies maken. Ouderwets en nieuwerwets  gaan hand in hand.

Zo ook in het land van medezeggenschap. Naast lunchsessies met medewerkers, houdt de OR via social media contact met de achterban. Overleggen zijn nog steeds voorzien van de gebruikelijke agenda, maar die wordt wel gelezen vanaf de tablet. Naast digitale communicatie groeit de behoefte  aan het gewoon face to face zaken doornemen. Nieuwe elementen gestoeld op een traditionele basis.

Gevoel hebben voor tradities en historische waarden is verbonden aan de kleur paars. Eerder heb ik  geschreven over de kracht van de kleuren geel, groen, oranje, rood en blauw.  Nu dan de kracht van paars.

De Management Drives zeggen dat ‘paarse’ mensen naast het oog hebben voor tradities en historie, goed zijn in het creëren van hechte verbanden. Ook zijn ze sterk in het binden van mensen en begrijpen ze de diepere waarden van het menselijk samenzijn. Ten slotte hechten ze aan terugkerende momenten. In de spiritualiteit staat paars symbool voor toewijding, commitment en het zichzelf kunnen wegcijferen voor het grotere geheel. Paarse mineralen stimuleren het brein en brengen wijsheid in beweging.

Medezeggenschap is een strategisch en tactisch proces dat vraagt om op het juiste moment de juiste kaart te leggen. Als bijvoorbeeld nieuwe zaken geen kans krijgen om te rijpen, de verbinding met de bestuurder nog maar een dun lijntje is en communicatie gelijk staat aan mailen, leg als OR dan de paarse kaart eens op tafel. Niet omdat het vroeger allemaal beter was. Maar om stil te staan bij verworvenheden, het waarom van dingen en om elkaar daarover in de ogen te kijken. Als basis om samen verder stappen te zetten en nieuwe eigentijdse kansen voor mensen en bedrijf mogelijk te maken.

Reageren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel deze pagina