‘Het goede behouden’, las ik vanochtend in de krant. Datzelfde geldt voor het opnieuw organiseren van de medezeggenschap waarover de laatste tijd steeds meer wordt gezegd en geschreven. Niet alles is fout of slecht. Zo mag het solidariteitsprincipe achter het fenomeen OR, wat mij betreft blijven bestaan.

Medezeggenschap is in de jaren vijftig ontstaan vanuit de gedachte om de  betrokkenheid van medewerkers bij de organisatie te honoreren. De Wet op de Ondernemingsraden is ontwikkeld uit praktijkinitiatieven van het bedrijfsleven. Medewerkers kregen het recht om mee te praten, adviezen uit te brengen en akkoord te geven op regelingen.
Anno 2011 is medezeggenschap  nog steeds een zaak die mensen aangaat en wiens stem gehoord moet worden.  Alleen laat die stem een ander geluid horen.  Meer vanuit  het ‘ik’ dan vanuit het ‘wij’. Een stem die onomwonden is, snel en digitaal en die  opnieuw roept om praktijkinitiatieven van bedrijfsleven en overheid.

Volgens mij is de uitdaging om de solidariteitsgedachte te koppelen aan het ‘ik’ van het nu. En zodoende de medewerkersparticipatie op een 2012-leest te schoeien. Want naast het ‘ik’ zal het ook altijd gaan over het ‘wij’. Nu en straks werken we, in welke vorm dan ook, immers nog steeds samen.

Reageren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel deze pagina