Na weken van grijze luchten en een zon die schuil ging achter dikke wolken is de lucht dan eindelijk stralend en strakblauw. Een uitnodiging om naar buiten te gaan en samen met vrienden, familie of collega’s rustig en ontspannen te genieten op een terrasje. Blauw is voor veel mensen een favoriete kleur. Het dragen ervan of het kijken ernaar blijkt gevoelens van rust, kalmte en afstand op te roepen. Welke kwaliteiten schuilen nog meer in blauw?

In spirituele stromingen staat blauw voor communicatie, eerlijkheid, perfectie en creativiteit. Mensen met een blauwe energie zijn uitstekend in staat contacten te leggen, zijn goede sprekers en schrijvers en hebben een liefde voor kunst en cultuur. De Management Drives geven aan dat de kracht van ‘blauwe’ mensen schuilt in hun rechtvaardigheid,  betrouwbaarheid en volhardendheid. Deze mensen hechten o.a. aan regels, discipline, het maken van helder afspraken en het afspreken van duidelijke procedures en van de naleving daarvan. Edward de Bono bedacht zes denkhoeden, waarvan één blauwe. Mensen die vanuit een blauwe hoed naar processen kijken doen dat met een bepaalde mate van afstandelijkheid en controle. Ze evalueren en bepalen dan wat een volgende stap kan zijn. Ze zijn goed in het voeren van regie en in het organiseren. 

Met de voelbaarheid van de zomer komt het overlegreces langzaam maar zeker in zicht. Een moment om als OR en bestuurder terug te blikken op hoe het medezeggenschapsproces is verlopen. Zijn visies en ambities waargemaakt? Hebben wij onze doelen gehaald? Een moment ook om vooruit te blikken op ontwikkelingen die komen gaan en wat die betekenen voor het samenspel tussen OR en bestuurder. De uitdaging is om voor deze terug- en vooruitblik de blauwe krachten binnen de OR in stelling te brengen om zo na het zomerreces weer solide van start te gaan.

Reageren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel deze pagina