Het ‘waartoe’ van medezeggenschap ligt  niet in een land hier heel ver vandaan of een onbereikbare stip op de horizon. Waartoe gaat niet over structuren, rollen en taken, maar is een uitnodiging om terug te keren naar  iets waar het in de kern over gaat. In dit geval de kern van medezeggenschap. En, om vanuit die kern weer een bewuste, passende beweging in te zetten. 

Bezinning

Sinds de komst van medezeggenschap in de jaren vijftig heeft de wereld en daarmee ook de participatie van medewerkers niet stilgestaan. Zo krijgt de directe participatie van medewerkers binnen bedrijven steeds meer vaste vorm, vliegen mensen veel meer in en uit organisaties en zijn ze op een andere manier betrokken bij een bedrijf. Van ‘samen de schouders eronder’ is in de loop der jaren de focus meer gericht op het  ‘ik’ en is ‘de baan voor het leven’  ingeruild voor ‘je leven als baan’. Deze bewegingen vragen ook van medezeggenschap een bezinning op de eigen taak en positie om zo aan te kunnen sluiten op deze ontwikkelingen. Het gesprek over vernieuwing van de medezeggenschap is dan ook in volle gang. Veelal gaat het over harkjes, taken en de instroom van vers bloed.  Maar hoe zit het met de ‘waartoe’-vraag?

Invloed

Het ‘waartoe’ van medezeggenschap ging na de oorlog over solidariteit en betrokkenheid. Het lijkt alsof deze waarden uit de mode zijn. Niets is minder waar. Geen mens kan immers iets alleen voor elkaar krijgen. Dus zullen we op welke manier dan ook altijd samenwerken en zullen betrokkenheid en solidariteit er ook zijn. Waar mensen samenwerken willen die ook invloed op die samenwerking en op de uitkomsten daarvan. Hoe dan ook blijft het gaan over meeweten, meepraten en meebeslissen omtrent de arbeidsbeleving, resultaten en factoren die daarop van invloed zijn. Het ‘waartoe’ is gerelateerd aan de zingeving van de mens en is niet gekoppeld aan een systeem of wet.

Dynamiek

Het gesprek over alleen structuren, regels en taken van medezeggenschap gaat voorbij aan het ‘waartoe’ van medezeggenschap. Zonder een antwoord op die kernvraag is het onduidelijk of de verandering ook past bij het doel of dat de verandering uiteindelijk oude wijn is in nieuwe zakken.
In de kern begint vernieuwing bij de vraag  ‘wat is anno nu de zin van medezeggenschap?’.  Vanuit deze basisvraag kan medezeggenschap richting een vorm gaan die past bij een gezonde dynamiek tussen ‘ik’ en ‘samen’.  Waartoe is een hele gewone vraag die dus heel gewoon een antwoord waard is.

Reageren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel deze pagina