De grote uittocht is begonnen. Nog even en dan is het voor miljoenen vakantiegangers dringen om hun ideale vakantieplek te bereiken. Zon, zee, strand en bergen zijn wenkende perspectieven voor ieder die toe is aan wat anders dan de dagelijkse uitdagingen op het werk.

Grappig is dat op vakantie gaan een proces is waar iedereen zich gewoon aan overgeeft, en erop vertrouwd dat het vakantiedoel goed en veilig wordt bereikt. Natuurlijk wel bewapend met een TomTom, creditcard, zonnebrandcrème, goede wandelschoenen, de nieuwste badmode of alleen een rugzak. Dat wat mee moet om de vakantie tot een succes te maken.

De OR wordt geregeld door de directie uitgenodigd om mee te gaan op reis. Het doel is bekend, maar de route en de gevolgen zijn bij aanvang van de reis vaak nog niet helemaal helder. Het dilemma is dan of de OR direct meegaat of nog even wacht tot er meer duidelijk is. De keuze zal per situatie anders zijn, zoals niet iedere vakantie hetzelfde is. Maar, de basis van wat iemand meeneemt is meestal wel hetzelfde. Zo ontbreekt de tandpasta nooit.
Dat geldt ook voor de OR die besluit om mee te gaan op expeditie met de bestuurder. Voor zo’n reis wil de OR in elk geval meenemen: een goede houtskoolschets die dient als kompas, een lijst met deskundigen en stakeholders, een overzicht van mijlpalen en planning, verschillende communicatiestijlen, faciliteiten, de noodzakelijk competenties en vaardigheden.

Of je nu met vakantie gaat of op expeditie met de bestuurder; een goede voorbereiding is het halve werk. Voor een OR is het geen overbodige luxe vooraf te weten wat hij en de bestuurder als basis in de koffer hebben zitten. De reispartners weten dan van elkaar wat nodig is om met vertrouwen op weg te gaan.

Reageren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel deze pagina