Een wezenlijk onderdeel van het OR-werk is het formuleren van standpunten over zaken die spelen in de organisatie en bij de medewerkers, of die formeel door de bestuurder ter overleg, advies of instemming worden voorgelegd. Standpunten komen tot stand op basis van een oordeel. Een oordeel wordt gevormd aan de hand van de bevindingen.

Het vermogen om te kunnen oordelen is van belang bij het oplossen van problemen en het nemen van besluiten. Hoe groter dit vermogen is, hoe beter de omvang van het werkelijke probleem ingeschat kan worden en hoe duidelijker het is wat de OR met zijn reactie wil bereiken. OR-standpunten worden krachtiger, concreter én beter begrepen als ze zijn gestoeld op een goed onderbouwd en doordacht oordeel.

Hoe vorm je een goed oordeel?

  • Op basis van een afweging van de beschikbare informatie. Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen, de waarde ervan te beoordelen en de informatie te ordenen.
  • Ga uit van feiten. Geruchten zijn nutteloos voor een goede oordeelsvorming.
  • Beoordeel en beargumenteer waarom verschillende alternatieve-oordelen niet juist zijn.
  • Neem de tijd bij moeilijke beslissingen zodat de zaak goed wordt overdacht.
  • Laat altijd de mogelijkheid open om het oordeel te veranderen, omstandigheden kunnen immers wijzigen. 

 Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel deze pagina